Pótvizsga, Tanévnyitó időpontok!

Közismereti és tánc pótvizsgák:

2024. augusztus 28. 10 óra,

3530 Miskolc, Csengey u. 10.

Zenei pótvizsgák.

2024. augusztus 29. Zenepalota

Tanévnyitó

2024. szeptember 1. 16 óra

Zenepalota

Ügyeleti napok

Információ az ügyeleti napokkal kapcsolatban.

Ügyeletet a honlap naptárában meghatározott napokon kizárólag a 3530 Miskolc, Csengey u. 10. sz. alatt tartunk 9-14 óráig.

Telefon: 06-30-244-5494 és 06-30-589-0198

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály felhívása a nyári szünetre

13 + 1 tipp a nyárra​

Annak érdekében, hogy a szabadságon lévők kellemesen töltsék szabadidejüket és azt ne zavarhassa meg semmilyen váratlan esemény fogadjanak meg néhány bűnmegelőzési tanácsot.

Mielőtt elutazik! 

Tudta Ön, hogy egy betörő átlagosan 10-15 percet tölt a helyszínen?
És azt tudta, ha a betörő rájön arra, hogy Ön hosszabb időre utazott el, akkor nem kell foglalkoznia az idővel? Úgysem zavarja meg semmi és senki a tevékenységét.
Mielőtt elutazik tegyen arról, hogy az elkövető ne vegye észre, hogy Ön nyaral, továbbá nehezítse meg a dolgát néhány óvintézkedéssel. 

1. Indulás előtt tegyen rendet a lakás környékén. A különböző szerszámokat (létrát, baltát) tegye el szem elől. Az ajtókat és ablakokat zárja be, ha van riasztóberendezése azt élesítse.

2. Kérje meg megbízható szomszédját, hogy figyeljen az Ön ingatlanára is. Míg ön távol van ürítse ki a postaládát, tolja ki a kukát, öntözze meg a virágokat, néha parkoljon az Ön kocsibeállójára. Hosszabb távollét esetén a kérje meg arra is, hogy a látható helyeken vágja le a füvet.

3. Találjon ki olyan rejtekhelyeket, ahol a betörő nem, vagy nem az első körben keres zsákmányt. Alkalmazzon egyénileg kialakított rejtekhelyet, amit csak a szűk család ismer. A jelentősebb vagyontárgyakat helyezze el megfelelően rögzített és kialakított széfben.

Utazás közben!

Tudta Ön, hogy nyaralás során, útközben is érheti kellemetlen meglepetés?
Tudta, hogy egy parkolóban, benzinkúton segítőkésznek mutatkozó, vagy segítséget kérő személy könnyen megfoszthatja értékeitől?
Előfordult már, hogy az elkövetők egy autópálya pihenőjében kiszúrták a sértett autójának kerekét, majd a kerékcserénél felajánlkoztak, hogy segítenek. Miközben a sértett kereket cserélt, az utastérben hagyott, illetve a csomagtartóból kipakolt értékeit ellopták. 

1. A megállások során fokozottan figyeljen értékeire! Ha rövid időre távolodik el a gépkocsijától, akkor is zárja azt be és élesítse a riasztó berendezést!


2. Egy kerékcsere alkalmával is zárja be a gépjármű utasterét. Ne hagyja, hogy ismeretlenek eltereljék a figyelmét!

Megérkezéskor

Tudta Ön, hogy a gépkocsiban, látható helyen felejtett értékek vonzzák a gépkocsi-feltörésre szakosodott elkövetőket, de az alkalmi tolvajok sem vetik meg a kínálkozó alkalmat?
Tudta, hogy az utcán parkoló gépkocsikat gyakrabban lopják el, törik fel? 


1. Igyekezzen olyan szálláshelyet választani, amely rendelkezik zárt parkolóval. Amennyiben nem talál ilyet, helyezze el gépkocsiját őrzött, de legalább kamerarendszerrel megfigyelt parkolóban.


2. Ne hagyjon tolvajokat vonzó értéket (GPS, laptop táska, kabát, stb.) a gépkocsiban. Mindent vigyen be a szálláshelyre.


3. Ne feledje egy gépkocsiban hagyott üres táskáról az elkövető nem tudja, hogy abban nincs érték. A gépkocsiban az elkövető által okozott kár gyakorta magasabb, mint az eltulajdonított vagyontárgy.

Nyaralás közben!

Tudta Ön, hogy a strandokon tevékenykedő tolvajok és a zsebtolvajok, kinézetükben, ruházatukban és viselkedésükben semmiben sem különböznek az átlagos nyaralótól?
Tudta, hogy a strandlopás elkövetőinek beazonosítása a fentiek miatt nagyon nehéz?
Több éves tapasztalat, hogy a strandlopás elkövetői válogatás nélkül tulajdonítanak el bármilyen értéket (papucs, tusfürdő, napszemüveg, táska). A legtöbb esetben azonban a telefonokra és a készpénzre utaznak. 


1. Nagyobb összegű készpénzt, ékszereket, egyéb vagyontárgyakat, okmányait, telefonját hagyja a szálláshely széfjében.


2. Ha mégis magával viszi ezeket a vízpartra, akkor a vízben tartózkodás idejére tegye azt be értékmegőrzőbe. Tegyen így a gépkocsija indítókulcsával is!

3. A törölköző nem biztonságtechnikai eszköz, így az azzal letakart értékei nincsenek biztonságban. Az sem megoldás, hogy a vízből figyel a csomagokra, hiszen a figyelmét bármi elvonhatja hosszabb-rövidebb időre.

4. Ha kerékpárral érkezik a nyaralásra, akkor azt olyan helyen zárja le, ahol a vendéglátóhely személyzete, biztonsági őre rálát. A kétkerekűt megbízható eszközzel, lehetőleg fix helyhez rögzítse, az értékes, de könnyen leszerelhető kiegészítőket (kilométeróra, GPS, stb.) távolítsa el a kerékpárról, tegye azt is értékmegőrzőbe.

5. Mobiltelefonját ne a nadrág farzsebében tárolja, bármennyire is divatos ez napjainkban. Viseljen cipzáras zsebbel ellátott ruhát és abba helyezze el értékeit, ezzel is nehezítve a zsebtolvajok tevékenységét.

+1 tipp

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált ne változtasson semmit az elkövetés helyszínén, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza meg. Azonnal értesítse a rendőrséget a 107, vagy 112 ingyenes hívószámokon.